måndag 29 oktober 2012

Den hemlige kocken

För ca. en vecka sedan läste jag ut en annorlunda bok som heter "Den hemlige kocken" och som inte handlar om att laga mat eller har recept på mat. Nä, detta är en bok OM mat där livsmedlen av alla de slag granskas. Vad händer med maten innan det når mataffären? På matförpackningar står lovord som "hemlagat", "hälsosamt" och "smalt" men på våra tallrikar hamnar otroliga mängder av tillsatser och substitut. Det finns 316 livsmedelstillsatser som är tillåtna i Sverige och EU och tusentals aromämnen som inte behöver specificieras! Visste ni att det finns pistageglass som innehåller många andra ämnen än pistage, men lite spenat (för färgens skull)? Att man smaksätter glass med cellulosaämne och kallar det vanlijglass? Eller att vaniljsmaken kan utvinnas ur kodynga?

Nåja, det handlar om ett relativt tungt ämne men är skrivet på ett lättläst sätt. Det är omöjligt att frångå från dessa produkter till hundra procent, men det finns vissa bättre val än andra - om man orkar. Jag tycker detta är något alla borde läsa, så att vi allihop i alla fall blir mer medveten om den mat som finns och vad som händer med maten innan den hamnar i våra butikshyllor. Rekommenderas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar