torsdag 4 oktober 2012

Matvetesallad med rostade tomater och halloumi

Ingredienser

  • 2 hallouniost (à 200 g)
  • 2 msk olivolja
  • citronskivor till garnering
  • 1 stor rödlök
  • 1 1/2 msk färskpressad citronjuice 
  • 3/4 dl olivolja till dressingen
  • 600 g körsbärstomater eller vanliga
  • 3 msk olivolja 
  • 2 burkar matvete (à 400 g) eller koka för 4 personer
  • 2 krm chiliflakes 
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar 
  • 2 krukor basilika 
  • 2 dl svarta oliver (gärna kalamata)
  • Lägg till en zucchini och en eller två paprikor också. (eget påhitt, känns för lite annars)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka upp matvete enligt förpackningen för fyra personer.
  3. Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Lägg i en stor skål och blanda ner citronjuice och oljan (till dressingen).
  4. Dela tomaterna. Lägg dem med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över hälften av oljan. (lägg i alla grönsaker) Rosta i ugnen 20–25 minuter. Sätt gärna ugnen på grill mot slutet så att de får lite extra färg. Låt svalna.
  5. Häll av, skölj och låt matvetet rinna av. Fräs matvete och chiliflakes i resten av oljan i en stor stekpanna 3–5 minuter.
  6. Blanda ner matvetet i skålen med löken och dressingen. Krydda med flingsalt och peppar. Vänd ner tomaterna, rivna basilikablad (spara några blad till garnering) och oliver.
  7. Skär halloumin i ca 1 cm tjocka skivor. Stek dem hastigt i olja på varje sida i en grill-/stekpanna så att osten får fin färg.
  8. Fördela salladen på fyra tallrikar. Toppa med halloumiskivor, resten av basilikan och ev citronskivor.
Recept från: Buffé nr 4, 2011, sida 31

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar