Matvetesallad med rostade tomater och halloumi
Ingredienser
-
2 hallouniost (à 200 g)
-
2 msk olivolja
-
citronskivor till garnering
-
1 stor rödlök
-
1 1/2 msk färskpressad citronjuice
-
3/4 dl olivolja till dressingen
-
600 g körsbärstomater eller vanliga
-
3 msk olivolja
-
2 burkar matvete (à 400 g) eller koka för 4 personer
-
2 krm chiliflakes
-
2 tsk flingsalt
-
2 krm nymalen svartpeppar
-
2 krukor basilika
-
2 dl svarta oliver (gärna kalamata)
- Lägg till en zucchini och en eller två paprikor också. (eget påhitt, känns för lite annars)
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Koka upp matvete enligt förpackningen för fyra personer.
- Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Lägg i en stor skål och blanda ner citronjuice och oljan (till dressingen).
- Dela tomaterna. Lägg dem med snittytan upp på en plåt med
bakplåtspapper. Ringla över hälften av oljan. (lägg i alla grönsaker) Rosta i ugnen 20–25
minuter. Sätt gärna ugnen på grill mot slutet så att de får lite extra
färg. Låt svalna.
- Häll av, skölj och låt matvetet rinna av. Fräs matvete och chiliflakes i resten av oljan i en stor stekpanna 3–5 minuter.
- Blanda ner matvetet i skålen med löken och dressingen. Krydda med
flingsalt och peppar. Vänd ner tomaterna, rivna basilikablad (spara
några blad till garnering) och oliver.
- Skär halloumin i ca 1 cm tjocka skivor. Stek dem hastigt i olja på varje sida i en grill-/stekpanna så att osten får fin färg.
- Fördela salladen på fyra tallrikar. Toppa med halloumiskivor, resten av basilikan och ev citronskivor.
Recept från: Buffé
nr 4, 2011, sida 31
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar