onsdag 8 april 2009

Citronpaj



Fyllning:
3 msk citronsaft
1 tsk citronskal, rivet
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
3 st ägg

Pajskal:
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 st äggula
2 tsk citronskal, rivet


Tillagning:
1. Pajskal: Blanda socker, vaniljsocker, citronskal och mjöl i en bunke. Tillsätt smör och äggulor och arbeta snabbt ihop till en deg.

2. Smörj och mjöla en pajform med löstagbar kant (ca 20 cm i diameter). Tryck ut eller kavla ut degen så att den täcker hela formen. Låt vila i kylskåpet ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

3. Nagga pajdegen med en gaffel och täck med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

4. Fyllning: Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner mjöl, citronskal och citronsaft. Ta bort aluminiumfoliet. Häll i smeten i pajformen.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Pajen ska vara lite lös i mitten, men stelnar när den kallnat. Låt gärna pajen vila i kylskåpet över natten.

6. Pudra på floorsocker strax innan servering och garnera med rivet citronskal och jordgubbar. Det passar också bra att servera lite vispad grädde eller glass till citronpajen.



http://www.tasteline.com/recept/citronpaj_3

3 kommentarer:

  1. Lite recepttips till helgen =-) Lät ju väldigt spännande med grytan. är så dålig på att laga mat nu för tiden, måste ta och skärpa till oss... Det är ju himla trevligt att prova något nytt.

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Vad spännande med choklad i grytan, det har jag aldrig provat. Det där receptet får man ta och prova, även citronpajen ser väldigt god ut!

    SvaraRadera